top of page

Tips voor de muziekles

Op zoek naar een instrument?

Er is veel aanbod en vaak weet je door het vele en grote aanbod niet waar je moet zoeken. Als je geen verstand hebt van instrumenten moet je goed overwegen iets te kopen via bijv. marktplaats. Je kunt vaak van de buitenkant niet goed zien of er iets aan mankeert of je weet niet waar je op moet letten. Een goed instrument hoeft niet per definitief duur te zijn. 

Daarom adviseren wij een instrument aan te schaffen via een fijne betrouwbare muziekwinkel. Het is tevens belangrijk om lokale ondernemers te steunen dus ga vooral naar de plaatselijke muziekwinkel voor het beste advies! Uiteraard kunnen we tijdens de proefles ook vrij veel informatie vershaffen. 

Piano of Keyboard (les)?


Voor veel mensen is het verschil tussen een piano en keyboard niet helemaal duidelijk. Er zijn veel overeenkomsten maar ook zeker belangrijke verschillende tussen de twee. Op een keyboard kun je ook piano leren spelen, maar je moet er bewust van zijn dat een keyboard een ander instrument is dan een (digitale) piano.

Een keyboard heeft heel veel verschillende geluiden, ritmes en digitale functies waar een piano zich echt richt op het (mooiste) pianogeluid. Het grootste verschil tussen de twee is dan ook de aanslag van de toetsen. Een piano heeft gewogen toetsen en zijn dus een stuk zwaarder dan de plastic toetsen van een keyboard. Het is dus ook een heel andere manier van spelen. 

Als je aan een piano denkt, denk je wellicht aan een groot zwaar houten instrumenten wat vaak meer geld kost dan het keyboard wat je misschien bij de supermarkt of speelgoedwinkel hebt zien liggen. Niet getreurd er is ook een tussen weg; namelijk de digitale piano. Een digitale piano probeert het geluid van een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen en is ook in aanslag gelijk aan die van een echte piano. Een digitale piano heeft ook net zoveel toetsen als een piano (88) waar een keyboard bijvoorbeeld maar 61 toetsen of minder heeft. Een digitale piano heeft ook meer voordelen dan een akoestische piano: je kunt er bijvoorbeeld een koptelefoon op aansluiten, ook in een digitale piano zitten verschillende geluiden, hij is veel lichter en compacter en is een stuk beter geprijst dan een akoestische piano. Links hebben we een voorbeeld van keyboard en boven een voorbeeld van een goede digitale piano. Beide zijn in dit voorbeeld van Yamaha, klik op het plaatje om meer te weten te komen over deze instrumenten. 

 

Wij zijn uiteraard geen muziekwinkel en kunnen niet in mensen hun portemenee kijken maar proberen wel zoveel mogelijk tips te geven. Hieronder hebben we verschillende mogelijkheden opgesomd in verschillende prijscategorieën.

Instap

Keyboard: Yamaha PSR

Digitale piano: Yamaha P-45

Beter 

Keyboard: PSR-e463

Digitale piano: DGX

Best

Keyboard: GENOS

Digitale piano: Clavinova

Welke gitaar heb ik nodig?

Voor beginners is de klassieke gitaar de beste optie. Een klassieke gitaar betekent niet dat hij alleen geschikt is voor klassieke muziek. De snaren van een klassieke gitaar staan verder uit elkaar en biedt daarom een comfortabele manier van spelen. De klassieke gitaar is het meest gebruikte model voor jonge beginnende gitaristen. Er zijn veel verschillende gitaren op de markt. Ook de prijzen gaan van zeer laag naar hoog. Voor de beginnende gitarist is de prijs van de gitaar niet het belangrijkste waar op gelet moet worden. De maat van de gitaar en type snaren (nylon of staal) is veel belangrijker.

De nylon snaren zijn instap snaren en kunnen worden vervangen door meer profesionele en beter klinkende stalen snaren. 

Voor kinderen tot 11/12 jaar wordt er vaak gekozen voor een kleinere 3/4 gitaar. Klik hier voor een impressie.

Voor de oudere leerlingen is het gebruikelijk om een wat betere kwaliteit 4/4 gitaar te kiezen. Klik hier voor een impressie.

Naast een gitaar komen er ook nog wat extra kleine materialen bij. Denk aan een goede beschermtas, eventueel een stemapparaatje, plectrum, extra snaren en of lesboeken.

Onze docenten hebben inmiddels al veel gitaren gezien en kunnen je altijd de best tips geven tijdens de proefles.

bottom of page